– Øyen hvor drømmene går i oppfyllelse - Bolyst

/ Bolyst

Innholdsmarkedsføring fra Kaiman

Austevoll kommune ligger èn times kjøretur sør for Bergen, og er kåret til en av landets beste kommuner å bo og jobbe i. Det er spesielt innen maritim næring at austevollingene utmerker seg, med DOF-konsernet som hjørnesteinsbedrift.

Godt sted å bo

Helge Andre Njåstad

Helge Andre Njåstad

De siste årene har ordfører Helge Andre Njåstad (FrP) sammen med sine innbyggere og næringslivet løftet Austevoll kommune opp i rampelyset som en av de beste kommunene i landet.

I siste «Kommune-NM-måling» hos NHO tok kommunen en 15. plass.

Gjør det enkelt

– Vi er blitt omtalt som «Superkommunen», «JA-kommunen» og «Den rike kommunen».

– Ting har ikke kommet av seg selv, men takket være et godt politisk arbeid på tvers av partiene, og et tett ubyråkratisk samarbeid med næringslivet, har vi som en av få kystkommuner hatt positiv folketallsutvikling de siste årene.

– I tillegg har vi økt verdiskapningen per innbygger, sier ordføreren.

Får ting til å skje

Austevoll kommune regnes som en av Norges beste kommuner å bo i.

Austevoll kommune regnes som en av Norges beste kommuner å bo i.

Han kan også fortelle om nye omsorgsboliger som bygges; ny svømmehall, mer ressurser til idrett, skole og kultur, samt klyngemodellen til kommunen som er et samspill mellom næring og kommune.

– Jeg kunne snakket om alt det gode som skjer i kommunen i flere timer, smiler ordføreren, før han legger til.

– Det spesielle er at vi får ting til å skje her ute i havgapet. Politisk krangling og byråkrati er det lite av hos oss, sier han.

Fra Tyskland

At det er lite byråkrati i Austevoll er nok energimontøren Marcel Sallan glad for. Kvelende tysk byråkrati i Berlin bidro til at tyskeren havnet hos Austevoll Kraftlag for noen år siden.

– Jeg flyttet hit ut i havgapet for åtte år siden da jeg fikk jobb hos kraftlaget. Jeg var ærlig talt drit lei stress og mas i storbyen Berlin. Jeg ble tatt godt i mot på Austevoll. Det overrasket meg mye at kommunen har god personlig oppfølging. Det er ikke jeg vant med. Jeg ble også overrasket hvor uformelle dere nordmenn er. Både politikere og i arbeidslivet. Det var uvant, men herlig, smiler Marcel.

En norsk oase

I dag er han med på å vedlikeholde all teknisk infrastruktur i kommunen som fiber, strøm, kart, og oppmåling. Austevoll Kraftlag er rundt 30 ansatte. Marcel og hans familie er godt integrert.

– Sammenlignet med Berlin er Austevoll en rolig oase med flott natur og gode oppvekstsvilkår for barn. Hele familien trives veldig godt, og vi kommer aldri til å flytte tilbake. Nå er vi austevollinger. Bare jeg greier å venne meg til regnet, gliser  energimontøren.

«Made in Austevoll»

Å være austevolling er et kvalitetsstempel for hjørnesteinsbedriften DOF Management som ble etablert på Austevoll. DOF Gruppen er av verdens største offshoreselskaper med subsea og rederi-del i familien. Totalt i DOF Gruppen, som også inkluderer DOF Subsea og DOF Brasil, skapes det nærmere  4500 arbeidsplasser på land og til sjøs.

Hovedkontoret ligger selvsagt på Austevoll. DOF Management har driftsansvaret for mange av fartøyene i DOF-gruppen. Her sørger mannskapssjef Renate Hvidevoll Ek og kolleger for at DOF-skipene over hele verden har de rette folkene til enhver tid.

Skaper arbeidsplasser til lands og til sjøs

– Vi er selvsagt stolte over å komme fra Austevoll. Som andre offshorerederier har DOF i en årrekke bidratt til at den maritime næringen i Austevoll og i Norge generelt har fått et løft. Med årene har vi greid å etablere mange gode arbeidsplasser i kommunen. 

– Over 100 austevollinger er tilknyttet DOF konsernet, enten i administrasjonen på land eller om bord på fartøyene. Offshorenæringen skaper mange spennende arbeidsplasser i distriktet, det er DOF et eksempel på, sier Andre Storebø, HR leder i DOF Management.