– Gøy og trygt på landet - Bolyst

/ Bolyst

Innholdsmarkedsføring fra Kaiman

Etter å ha bodd flere år i Porsgrunn og Skien, valgte det unge paret å realisere drømmen de hadde om å la barna vokse opp på et mer barnevennlig sted. Da de fant en boligannonse for et hus i Ulefoss de syntes var perfekt, kunne de ikke la sjansen gå fra seg.

– Bare i det nærmeste nabolaget kunne vi velge mellom tre ulike barnehager for guttene våre, noe som gjorde det enkelt for oss å flytte hit. Her er noe for alle aldre. Mannen min er for eksempel med i skytterklubben en gang i uken, mens jeg går på håndballtrening, forklarer Line.

– Hverdagen her har gitt barna våre Mikkel (3) og Amund (1) en større trygghet.

– Grip sjansen

Oscar Ihlen (14) har bodd i Lunde i Nome kommune i ett år. Som aktiv skater setter han pris på kommunens nye skaterampe. I fremtiden vurderer han å bli en del av ungdomsrådet som jobber for flere tilbud for ungdom.

Oscar Ihlen (14) har bodd i Lunde i Nome kommune i ett år. Som aktiv skater setter han pris på kommunens nye skaterampe. I fremtiden vurderer han å bli en del av ungdomsrådet som jobber for flere tilbud for ungdom.

Boligpris var også en viktig grunn til at paret å flytte til Ulefoss, da de fikk mer areal for prisen enn hva de ville fått i byen.

– Folk må våge å følge drømmene sine, om de ønsker å flytte på landet. Man trenger ikke å flytte til ingenmannsland. Ulefoss har gitt oss muligheten til å bo landlig, men sentralt. Vi har alt vi trenger innen rekkevidde, være seg fritidstilbud, klesbutikker eller Vinmonopol, sier 26-åringen som pendler 25 minutt til jobben som logistikkoperatør ved Sykehuset Telemark i Skien. Mannen jobber ved Norner AS på Stathelle som prosessoperatør.

I tillegg til å bo landlig har man også muligheten til å kunne sikre seg tomt ved Norsjø. I august ble 20 livsløpboliger på Kvernodden lagt ut for salg. Det er første byggetrinn i området rett i nærheten av Ulefoss sentrum og kloss ved Norsjø Golfpark. Studer boligene og byggeplanene her

Bredt ungdomstilbud

Nome kommune har fire ungdomsklubber, Samfunnshuset på Ulefoss og Gamlebanken i Lunde samt to private. De har også en egen ungdomsleder i full stilling, som arrangerer aktiviteter og drifter begge ungdomshusene. En som vet å sette pris på tilbudet er 9. klassingen Oscar Ihlen.

– Ungdomslederen vår Heidi sørget for at vi fikk en skaterampe, noe jeg er veldig fornøyd med. Jeg har skatet i seks år, og nå har også skatemiljøet vokst seg større her, sier 14-åringen.

Sammen med moren flyttet han fra Tønsberg til Lunde for et ett år siden. Selv om forholdene er mindre, trives han svært godt.

– Miljøet på skolen er veldig bra. Det er færre elver i klassen og alle er snille med hverandre. I tillegg er det få som røyker. Og skulle jeg savne et større butikktilbud er togforbindelsene til Bø gode. Det tar bare ni minutter å reise dit, sier han.

I tillegg elsker Oscar å stå på snowboard og gleder seg over anlegget på Lifjell 25 minutter unna.

Les mer om ungdomstilbudet på nettportalen Ung i Nome

Lar ungdommen bestemme

Ungdomstilbudet i kommunen er bredt, blant annet fordi hver ungdomsklubb har et eget ungdomsstyre. Sammen med ungdomsleder jobber de med saker som omhandler ungdommen selv. I tillegg er det et ungdomsstyre som er med på å påvirke i politiske saker som omhandler unge.

– Jeg vil gjerne bli en del av ungdomsstyret for å påvirke tilbudet vi har. Være med å bestemme litt. Det virker morsomt, sier Oscar.

Formålet med rådet er å gi ungdom medbestemmelse i saker som angår ungdom, en arena for økt samfunnsengasjement, trening i demokratiarbeid og muligheter til å ta opp saker på eget initiativ.

– Det er imponerende å se hva ungdommen i Nome har fått til gjennom ungdomsrådet. Blant annet fikk de på plass en ny ungdomsklubb, kort tid etter at den ble stengt grunnet dårlig brannsikring. Ungdommen har bidratt til at kommunen har valgt å beholde Sluserock, som er et av Norges største rusfrie ungdomsfestival, sier Elin Gunnestad. Hun er prosjektleder for Min Bolig, som er en del av Bolyst-prosjektet «Kom til Nome!» i Nome kommune.

Les mer på www.flyttetilnome.no